- Consultaţia specialistului
- FAQ
Consultaţia specialistului
În secţiunea "consultaţia specialistului" Dvs puteţi să faceţi cunoştinţă cu răspunsurile medicilor clinicii stomatologice "DentaVita" la întrebările adresate de vizitatorii sitului nostru. Aici puteţi găsi răspunsuri şi la întrebările Dvs. Deasemenea puteţi adresa şi întrebări în formularul de mai sus.
-
Întrebare: Andrei, 36 de ani.
Spuneţi-mi vă rog, dacă operaţia de rezecţia rădăcinei este dureroasă? Se întunecă dinţii dupa ea? Care sunt complicaţiile posibile? Poate o granulomă sau un chist să crească din nou?
Răspuns: medicul Caldarari Stanislav Petru.
Rezecţia rădăcinei se efectueaza sub anestezie locala. Prin urmare, operaţia este indoloră şi nu afectează culoarea suprafetei a dintelui. Dacă nu există nici o deteriorare a dintilor adiacente, complicatii de obicei nu apar. Cu eliminarea totală a chistului sau granuloamei complicaţii de asemenea sunt excluse.
-
Întrebare: Alla, 28 de ani.
La copilul meu cresc dinţii de lapte. Spuneţi-ne cum ar trebui să avem grijă de ei şi dacă este nevoie să le tratăm la un dentist?
Răspuns: medicul Condratiuc Elena.
Dinţii de lapte trebuie să fiu tratate, deoarece sub ei la nivelul maxilei sunt rudimente ale dinţilor permanenţi şi infecţii ale dinţilor de lapte pot afecta dinţii permanenţi. În plus, dintele de lapte păstrează un loc pentru dintele permanent, deaceea extracţia dintelui de lapte este necesară doar cu recomandare a unui specialist. Tratamentul întârziat poate tulbura muscatura a copilului. Este foarte important să respectaţi igiena orală după aparişia primului dinte de lapte.
Curăţiţi dinţii copilului dupa fiecare hranire cu degetul, acoperindu-l cu silicon sau cu ajutorul servetelelor special concepute pentru curaţirea dintilor.
-
Întrebare: Elena, 23 de ani.
Am nişte dinţi foarte urâţi - strîmbi, galbeni, cu o mulţime de plombe. Dar atît de mult vreau un zâmbet frumos şi strălucitor. Am auzit despre un fel de acoperire, care poate ascunde probleme cosmetice. Dar dentiştii oferă doar protezare.
Ce îmi recomandaţi?
Răspuns: medicul Suhan Serghei Ilie.
Dinţii cu defectele cosmetice pot fi aduse în ordine şi fără o proteză. Pentru obţinerea acestui rezultat plombele vechi şi pigmentate sunt inlocuite cu altele mai noi. Forma incorectă se corectează cu o metodă terapeutică, restabilind suprafaţa frontală a dintelui cu un material de plombare. Acest lucru poate fi realizat într-o vizită la un specialist - durata procedurii este 60-90 minute. În cazurile mai complexe, este utilizată o metodă ortopedică, sunt confecţionate veniri din ceramică, care se aplică în cateva vizite.
-
Întrebare: Aliona, 39 de ani.
Este dăunător pentru dinţii tratamentul stomatologic cu formolina?
Am tratat dinţii cu o lună în urmă şi sunt îngrijorată, am citit destul de opinii opuse în privinţă aceasta.
Dacă le tratez din nou, cu ce metodă, în cazul în care nervii nu pot fi scoase din canal? Ce să cer de la medici? N-aş vrea să aflu peste zece ani sau mai puţin,că tot acest timp plomba dăuna ireparabil sanatatea mea.
Ajutaţi-mă cu un sfat, va rog!
Răspuns: medicul Condratiuc Elena.
Tratamentul stomatologic cu formolina aste practicat de mai mulţi ani, nu vă faceţi griji – plombele nu dăunează sănătatea, un minus este că aceste dinti sunt greu de tratat din nou, şi de multe ori chiar imposibil. Acum stomatologia dispune de materialele moderne de prelucrare şi plombare calitativă a canalului.
-
Întrebare: Lidia, 57 de ani.
Bună ziua! Am 57 ani. Încerc să vizitez dentistul regulat. Sunt ingrijorată de faptul că dintii din fata sunt afectaţi de caria dentară deja vreo 10 ani, dar doctorul nu le plombează, spune că nu a venit timpul. Uneori le tratează cu o soluţie, le acoperă cu lac. Mai e ceva, deja un an asupra tuturor dintilor se ridică nivelul gingiei. Cînd i-am povestit dentistului , mi-a spus să aplic bicarbonat de sodiu, ceea ce fac dar nu văd nici un efect. Dar cînd mănînc fructe dinţii devin sensibili. Recomandaţi-mi un tratament şi un dentist bun.
Răspuns: medicul Uzun Ivan Mihailovici.
Lidia, aveţi nevoie de un parodontolog, urgent trebuie să rezolvaţi problema cu rădăcinile goale, pînă cînd procesul poate fi stopat. Utilizarea bicarbonatului de sodiu nu se recomandă, şi aşa aveţi defecte ale smalţului dentar (deaceea sunt sensibili). Înţeleg că tratamentul în clinici comerciali este costisitor, dar încercaţi să mergeţi la o consultaţie să vă scrie planul de tratament. Încercaţi să scoateţi din bugetul Dvs. pentru tratarea cel puţin unui dinte în lună – şi încet trataţi toţi dinţii pînă la urmă.
-
Întrebare: Maria, 31 de ani.
Buna ziua. Am o problemă. Mi-e frica să tratez dintii si am ajuns la situaţia, că aproape toţi dinţii sunt afectaţi de caria dentară. Dar cu al şaselea dinte de sus din stânga a o catastrofă. Dintele este aproape distrus, gingiile sunt imflamate, şi în interiorul dintelui este un fel de lichid cu mirosul neplăcut. Nu ştiu la ce să mă gîndesc. Dvs ce îmi spuneţi? Mulţumesc anticipat.
Răspuns: medicul Suhan Serghei Ilici.
Maria, e timpul să treceţi peste teama! Stomatologia moderna dispune de un număr mare de anestezii, cu ajutorul cărora tratamentul se efectuează fara durere. Neapărat trebuie să consultaţi un medic, dintele ar trebui să fie tratat. Dacă nu îl trataţi la timp, consecintele pot fi destul de neplăcute.
-
Întrebare: Tania, 29 de ani.
Bună ziua! Vă rog spuneţi-mi ce măsuri preventive pentru sănătatea orală şi pentru consolidarea dintilor poate oferi stomatologia moderna in timpul sarcinii?
Răspuns: medicul Condratiuc Elena.
Nu se recomanda utilizarea activa a medicamentelor diferite care conţin fluor. Exista u gel remineralizat al firmei ROCS, este o solutie cea mai buna pentru consolidarea dintilor la perioda data.
-
Întrebare: Irina, 33 de ani.
Bună ziua! Fiica mea are 9 ani şi 5 luni., Are numai 2 dinti de sus, doar două ....., cutter următoare au crescut colti, după cum văd camera pentru doi dinţi mai multe sunt pur şi simplu nu suficient de !!!!!!! Ce facem ?????? Ajutor !!!!!
Răspuns: medic-ortodont Sukhan Maria.
Se referă la ortodont. Poate ca fiica ta nu este rudimente incisivii secunde, şi poate că se află în os, se va afişa imaginea.
Nu va alarmati, stomatologia moderna are un mare potenţial. Mai bine întrebaţi acum, nu întârzie, nu e aşa de rău şi acum vă puteţi corecta situaţia.
-
Întrebare: Alexandra, 25 de ani.
Bună ziua! Vă rog să-mi spuneţi cât de dureros este să aplici o plombă? Am 25 de ani şi niciodată în viaţa mea nu am avut probleme cu dintii. Nu demult am simţit că limba se agaţă de ceva, dar cînd m-am uitat am văzut că am o gaura în dinte. Problema e că îmi este foarte frică să merg la dentisti, dar înţeleg că vizita la dumnealui este inevitabilă. Aş dori să aflu ce procedura ar trebui să fie efectuata şi cît de dureroasă este? Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!
Răspuns: medicul Suhan Serghei Ilici.
Alexandra, stomatologia modernă are un număr suficient de instrumente si tehnici pentru a efectua tratamentul indolor si confortabil. Dar pentru a minimiza cantitatea vizitelor la medicul-dentist trebuie să treaceţi un control regular pentru a detecta bolile în stadii incipiente.
-
Întrebare: Tania, 14 ani.
Eu port aparatul dentar pentru îndreptarea dinţilor, dar toţi rîd de mine, ce pot face?
Răspuns: medic-ortodont Suhan Maria.
Nu atrage atenţia. Purtarea brechetelor spune că îţi este indiferent aspectul tău fizic şi că tu ai grijă de zimbetul tău.
-
Întrebare: Anna, 23 ani.
Bună ziua!
Eu am 23 de ani. Problema este următoarea: am niste dinti care au crescut incorect (6 frontali) pe maxilarul superior, şi anume:
- Sunt spaţii mici între ei;
- Al 2-a canin este strâmb.
Vreau să pun aparatul dentar. Mă intereseză:
- perioada tratamentului;
- dacă există un risc de relaxare a dintilor.
- dacă este necesar diagnosticul înainte de a fiza brechetele şi dacă este posibil tratamentul dintilor după fixarea acestora (carii, parodontita), sau exista cîteva contraindicaţii.
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră.
Răspuns: medic-ortodont Suhan Maria.
Orice întrebări cu privire la perioda tratamentului pot fi discutate numai după examinarea de către medicul-ortodont, confectioanarea modelelor şi după examinarea ortopantomogramei si telerentgenogramei Dvs.
-
Întrebare: Katea, 25 ani.
Bună ziua! Pentru mine este foarte important raspunsul Dvs. Mi-au promis pe 5 dinţi frontali (pe incrustaţii) să-mi pună cîte o coroană separată la fiecare dinte. În schimb, mi-au pus o punte întreagă. Nu am dinţi extraşi acolo. Doctorul a spus că astfel este mai bine dar mi-a spus de ce.. Vă rog să-mi spuneţi dacă a avut dreptate şi DE CE??
Răspuns: medicul Uzun Ivan Mihailovici.
Bună, Katea. În ceea ce priveşte estetica, dinţi separaţi sunt mai buni, dar există situaţii când este necesar să aplici coroanele în blocuri. De ce o astfel de opţiune a ales medicul dumneavoastră vă poate explica doar el însuşi.
-
Întrebare: Svetlana, 41 de ani.
Bună ziua! Fiul meu are 16 ani. A rămas fără un dinte frontal de sus. Nu are nici rădăcina. În clinica ne-au spus că implantul poate fi aplicat numai peste un an. Care sunt altele modalităţi de a restaura dintele?
Răspuns: medicul Uzun Ivan Mihailovici.
Bună ziua. Dacă vorbim despre construcţii fixe, este posibilă efectuarea protezei cablate. Sau o proteza detasabila pe un 1 dinte, cu implantarea ulterioară peste 2 ani.
-
Întrebare: Victor, 41 de ani.
Bună ziua. După protezare s-a constatat că sunt alergic la nichel, din care au fost confecţionate incrustaţiile şi coroane (metaloceramică). Coroanele pot fi schimbate pe coroane din cobalt-crom (nu sunt alergic la ecest metal). Dar ce să facă cu incrustaţţi (am 5 buc.), scoaterea lor este ireală. Pot să las incrustatiile din de nichel (oricum vor fi acoperite)? Mulţumesc.
Răspuns: medicul Suhan Serghei Ilici.
Deoarece incrustatiile nu întră în contact cu saliva, atunci eu v-am sfătui să le pastrati şi să le acoperiti cu coroane de materiale la care nu aveti alergie.
-
Întrebare: Tatiana, 42 de ani.
Bună ziua Doctor! La mine singerează gingiile. Am fost la dentist – mi-a facut un curs de injecţii în gingii. Procedura este foarte durerosă, dar fără efect. În ultimul an am avut deja trei cursuri cîte 5 înjectii, dar sângerare după o lună şi jumătate din nou a aparut. Am fost la medicul de familie – am dat analizele petru zahăr – totul este în normă. Am fost la endocrinolog – analiza nu au arătat, de asemenea, nici o schimbare. De ce atunci singerează gingiile? Poate sunt alte metode de tratament? Ce recomandari aţi putea să-mi dati?
Răspuns: medic Condratiuc Elena.
Bună ziua Tatiana! Probabil, sîngerarea este provocata de tartrul dentar. În general sângerarea gingiilor este cauza imflamaţiei a gingiilor, care este provocata de depunerile dure dentare. Toate procedurile mentionate de Dvs este o metoda de tratament al bolilor gingivale, dar ele nu elimina cauza, deaceea sângerare reapare din nou. Noi tratam cauza. În primul rând vă recomandăm să efectuaţi o curăţire profesionala a dintilor (igienizarea profesionala orală cu dispozitivul Cavitron JET), urmată de un curs de clatiri orale cu antiseptici puternici. În cazul în care exista niste buzunare parodontale noi efectuam un tratament cu aparatele Vector şi chiar scalare cu Laser.