programare
consultaţia specialistului

FAQ

Medicul stomatolog pentru copii despre prevenirea cariei dentare

La întrebările despre cauzele şi prevenirea cariilor răspunde - medicul dentist terapeut al clinicii dentare DentaVita, Condratiuc Elena.

 
  • Care este cauza apariţiei cariilor?

    Principalul motiv - consumul excesiv de alimente dulci.

    Fermentarea alimentelor cu carbohidraţi de către bacteriile prezente în cavitatea bucală, duce la formarea acidului care cauzează demineralizarea smalţului dinţilor.

    În cazul în care procesul de demineralizare prevalează asupra remineralizării, rezultatul este afectarea dinţilor.

  • În ce constă prevenirea cariilor dentare?

    Prevenirea cariilor dentare începe deja în timpul sarcinii.

    Pentru formarea dentiţiei viitorului copil este necesar calciul.

    În dieta femeii însărcinate trebuie incluse alimente care conţin calciu: brânză, lapte şi alte produse lactate, fructe, legume, peşte şi fructe de mare.

    De asemenea, de o mare importanţă este fosforul, fluorul şi vitamina D (găsit în grăsime de peşte, ficat de cod şi hering, ouă de găină...).

    Nutriţia corectă a nou-născuţilor.

    Alăptarea este mult mai bună decât alimentarea artificială.

    Laptele matern este cea mai valoroasă sursă de substanţe nutritive, protectoare etc., şi, de asemenea, din cauza modului unic al copilului de a-l obţine.

    Când este alăptat, copilul face mişcări de sugere mai energice, fapt care formează obiceiul corect de înghiţire, dezvoltă muşchii şi oasele maxilarelor, contribuie la apariţia dinţilor (dentiţie).

    Igiena orală individuală.

    Familiarizarea copilului cu igiena orală individuală începe cu prima periuţă – obiectul suzetă, pe care el îl va lua în gură fără teamă, obişnuindu-se cu imitarea unei adevărate periuţe de dinţi. Dacă copilul de la naştere până la apariţia primilor dinţi este obişnuit că gura şi dinţii după mâncare sunt curaţi, cu timpul singur îi va curăţa.

    La început, părinţii trebuie să cureţe dinţii copilului.

    După doi sau trei ani puteţi învăţa copilul să se spele în mod cuvenit pe dinţi – explicându-i cum folosim corect periuţa de dinţi şi cum clătim gura.

    Deja de la vârsta de şase ani, sub un control discret, puteţi încredinţa copilului dumneavoastră să pună pasta de dinţi pe periuţă şi independent să cureţe toţi dinţii.

    Igiena orală profesională.

    În arsenalul profilaxiei dentare moderne a cariilor sunt materiale izolatoare pentru sigilarea fisurilor, lacuri cu fluor şi geluri pentru aplicări topice, soluţii pentru remineralizarea smalţului, pastă cu efect bactericid pronunţat pentru curăţarea profesională.

    Sigilarea fisurilor nu necesită anestezie şi şlifuirea ţesuturilor dure. Aceasta este o procedură foarte simplă cu o durată scurtă de timp.

    Medicul dentist pentru copii Vă va explica cum să îngrijiţi în mod corespunzător dinţii, va ajusta dieta copilului, va examina cavitatea bucală şi va face recomandările necesare.

    Medicul dentist trebuie vizitat de 2 ori pe an dacă nu sunt probleme dentare, şi la fiecare 3 luni, în cazul acestora.

    Dacă este necesar în clinica noastră puteţi face imediat o radiogramă digitală pentru specificarea diagnosticului şi crearea unui plan de tratament.

    Sunteţi bineveniţi!

    La toate întrebările Dvs. referitor la cazuri concrete vor răspunde cu mare plăcere medicii-specialişti ai clinicii stomatologice "Denta Vita". Pentru vizită Vă  puteţi înscrie la telefon sau prin formularul de pe site.


Dacă este necesar în clinica noastră puteţi face imediat o radiogramă digitală pentru specificarea diagnosticului şi crearea unui plan de tratament.

La toate întrebările Dvs. referitor la cazuri concrete vor răspunde cu mare plăcere medicii-specialişti ai clinicii stomatologice "Denta Vita". Pentru vizită Vă  puteţi înscrie la telefon sau prin formularul de pe site.