programare
consultaţia specialistului

FAQ

Răspunsuri la întrebările cu privire la protezare

La întrebările frecvente despre protezare va răspunde medicul şef, dentistul-ortoped al clinicii stomatologice „Denta Vita” Suhan Serghei.

 
  • Cât de relevantă este problema lipsei de dinţi şi când apare necesitatea protezării?

    Ca atare, această întrebare îi îngrijorează pe majoritatea pacienţilor, care se adresează în clinica noastră stomatologică. Mai întâi de toate, trebuie de menţionat faptul, că absenţa unuia sau a mai multor dinţi la pacient nu reprezintă doar o problemă estetică.

    În astfel de situaţii, în cavitatea bucală poate să se deplaseze dentiţia, să se atrofieze (diminueze) ţesutul osos, să se schimbe ocluzia, apare o sarcină suplimentară asupra dinţilor adiacenţi, chiar există riscul apariţiei schimbărilor în articulaţia temporo-mandibulară, care poate duce la pierderea auzului.

  • Cum se poate rezolva fundamental această problemă?

    Fundamental, există două modalităţi de a rezolva problema restabilirii dentiţiei: utilizarea construcţiilor protetice fixe şi detaşabile, sau o combinaţie a acestor două metode. Planul nemijlocit de tratament este stabilit de către medicul ortoped în cadrul consultaţiei.

    Sub denumirea de proteză fixă înţelegem coroanele atât pe dinţi separaţi, precum şi „punţile”. Materialul coroanelor poate fi din metalo-ceramică (carcasă de metal acoperită cu ceramică) şi ceramica integrală (nemetalică) (se foloseşte pentru a-i da coroanei o transparenţă naturală şi o estetică perfectă). Toate aceste proteze au o fixare rigidă pe dinţii pregătiţi cu ajutorul unor adezivi speciali şi cimenturi.

  • Ce înseamnă dinţi pregătiţi?

    În primul rând dinţii care urmează să fie acoperiţi cu coroane, trebuie să fie vindecaţi corect şi canalele să fie plombate. De obicei, dinţii sunt fortificaţi cu pivoţi din titan sau incrustaţii. Calitatea tratamentului trebuie INDISPENSABIL verificată prin fotografii radiografice.

    În al doilea rând dinţii trebuie să fie şlifuiţi, deoarece coroanele care vor fi aplicate au o anumită grosime, care este proporţională cu grosimea tocită de pe dinte, astfel încât prin fixarea coroanei obţinem o formă a dintelui aproximativ ca şi cea naturală.

    Linia de şlifuire a dintelui este sub gingii, acest lucru favorizează  un rezultat estetic excelent. Şi desigur, protezele dentare detaşabile?

    Există mai multe tipuri de proteze dentare detaşabile. În cazul în care este imposibil de a fixa proteze cu punţi, se aplică cele parţial detaşabile, care se sprijină direct pe gingie şi sunt fixate pe dinţii adiacenţi (proteze arcate). Aceste proteze sunt fabricate din nailon, plastic şi metaloceramică. Protezele total detaşabile sunt făcute din plastic sau nailon şi imită nu numai dinţii, dar şi gingiile parţial.

  • Care este durabilitatea protezelor?

    Aceasta depinde tipul construcţiei. Valabilitatea construcţiilor fixe, ar trebui să fie minimul de 5-7 ani, în dependenţă de situaţia clinică specifică, dar cu respectarea obligatorie a normelor de igienă personală. Valabilitatea minimă de funcţionare a protezelir mobilizabile este 3-5 ani, dacă sunt corect îngrijite, deoarece au loc schimbări în ţesutul osos sub proteză şi uzura (îmbătrânirea) materialului constructiv a protezelor.

    Pentru a prelungirea durabilităţii Vă recomandăm vizitarea obligatorie a medicului de două ori pe an pentru examinare şi ajustare. Apropo, în clinica noastră consultările sunt gratuite. Cu toate acestea, există cazuri în care protezele sunt în folosinţă viabilă mai mult de 10 ani.

  • După protezare, există riscul apariţiei durerilor în regiunea gingiilor, sau a disconfortului?

    În cazul protezelor nedemontabile (fixe), dacă lucrul a fost efectuat profesional, disconfortul şi durerea ar trebui să lipsească, deoarece adaptarea are loc la etapa instalării coroanelor temporare. În protetica detaşabilă, mai ales dacă aceasta este prima proteză, gingiile pot să Vă deranjeze în procesul mestecării 1-2 săptămâni; pentru aceasta există o ajustare ulterioară.

  • Cei de făcut dacă protezele s-au întunecat, şi de ce depinde culoarea protezei?

    Culoare protezei este aleasă şi coordonată cu pacientul în timpul tratamentului. În ceea ce priveşte întunecarea, ceramica este un material fotorezistent şi pe aceasta se poate forma doar placa, care cu uşurinţă poate fi îndepărtată în condiţii clinice. Protezele cu materiale plastice se pot întuneca la fumători, sau de la coloranţi naturali (ceai tare, cafea, etc.). Cu toate acestea, pentru a preveni acest efect, este suficient 1-2 ori pe lună să luaţi comprimate de curăţare.

  • Care este probabilitatea evitării protezelor detaşabile?

    În cele mai multe cazuri puteţi evita protezele şi să aplicaţi structuri fixe, folosind implanturile. Implanturile dentare, de fapt, reprezintă rădăcinile noi artificiale ale viitorilor dinţi de suport, pe care în continuare vor fi fixate coroanele metalo-ceramice singulare sau cu punţi.

  • Ce îmi recomandaţi un implant sau o punte?

    Vă recomandăm instalarea implantului. În acest caz, nu este nevoie de a şlifui dinţii adiacenţi, şi în viitor întreaga sarcină, va fi distribuită în mod egal şi pacientul va fi capabil să-şi menţină dinţii vii şi sănătoşi. Mai mult decât atât, locul în care implantul este implantat nu suferă nici o atrofie osoasă (pierderea ţesutului osos fără sarcină), deoarece implantul înlocuieşte dintele şi osul primeşte sarcina naturală, care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul osului. În prezent, dezvoltarea tehnologiilor permit efectuarea operaţiilor de implantare în condiţii de ambulatoriu prin anestezie locală (indolor).

    În această metodă practic nu exista contraindicaţii în cadrul manipulărilor însoţitoare, cum ar fi grefarea blocurilor osoase (creşterea osului), ridicarea sinusului maxilar (sinus lift). Cu toate acestea, vreau să subliniez că efectuarea unei asemenea operaţiuni trebuie să fie în conformitate cu toate cerinţele de sterilitate şi într-o unitate operaţională separată.

  • Clinica dumneavoastră dispune de toate condiţiile necesare pentru astfel de operaţiuni?

    Da, desigur. Noi efectuăm cu succes aceste operaţiuni, în conformitate cu toate cerinţele.

  • Diabetul zaharat este o contraindicaţie pentru protezare?

    Nu, diabetul nu este o contraindicaţie pentru protezare, cazurile de implantare sunt individuale. Este necesară prezentarea analizelor corespunzătoare.

  • Pot implanturile dăuna sănătăţii?

    Nu, implanturile nu sunt dăunătoare pentru sănătate. Implanturile moderne sunt realizate din titan, iar titanul după cum se ştie, este bioinert, adică este inofensiv pentru organism. Iar implantul este acoperit cu o coroană funcţională (metalo-ceramica, sau ceramică non-metalică).


Dacă este necesar în clinica noastră puteţi face imediat o radiogramă digitală pentru specificarea diagnosticului şi crearea unui plan de tratament.

La toate întrebările Dvs. referitor la cazuri concrete vor răspunde cu mare plăcere medicii-specialişti ai clinicii stomatologice "Denta Vita". Pentru vizită Vă  puteţi înscrie la telefon sau prin formularul de pe site.