programare
consultaţia specialistului

Tratăm dintii la copii

Igiena bucală la copii

Igiena bucală la copii

Unul din factorii principali de prevenirea afectiunilor dentare la copii este igiena orala. De aceea, dentişti şi părinţi îşi pun ca obiectiv de a învăţa copilul să respecte regulile de igienă. Memorizaţi: îngrijirea zilnică a dinţilor din copilaria timpurie este cheia pentru un zâmbet sănătos a copilul Dvs. Trebuie să începeţi de la dinţii de lapte, căci afecţiunile dinţilor de lapte pot duce la probleme serioase cu molarii la maturitate. De aceea extrem de important este să învăţăm  copiii să se spele pe dinţi in fiecare zi. Şi cel mai important să-i învăţăm  să se spele pe dinţi corect.

Dinţii copilului ar trebui să fie curăţati cu pastele de dinti special concepute pentru copii. Ei au un gust foarte placut, si sunt dotate cu o compoziţie minerală. Dinţii trebuie să fie spălaţi îndată după ce au apărut în cavitatea bucală a copilului. De la început  folosiţi  o perie de dinţi din silicon, care se aşează pe degetul unui adult, dar de la 10 luni puteţi folosi deja o periuţă de dinţi special concepută pentru copii. Apropo, nu uitaţi că dinţii de lapte, precum şi dinţii permanenţi ar trebui să fie curăţaţi de cel puţin două ori pe zi. Iată câteva sfaturi despre cum să alegeţi o pasta de dinţi pentru copilul dumneavoastră:

  • Pasta de dinţi trebuie să fie cu fluor
  • Preferinţa se dă  pastei de dinti pentru copii, pentru că compoziţia lor conţine soluţii medicamentoase necesare pentru copii
  • Copiilor pînă la 12 ani sunt recomandate pastele, care, în afară de fluor mai conţin şi calciu
  • Dacă copilul suferă de boli gingivale, atunci alegeţi o pasta de dinţi cu conţinutul substanţelor antiinflamatoare.

Ceea ce priveşte periuţele de dinţi, pentru dinţii de lapte mai bine utilizaţi periuţe de dinţi special concepute  pentru copii, care au o perie blîndă  dar jucăria amplasată pe ea  va distra  copilul Dvs.

Sfaturi utile de la profesionişti:

  • Alegeţi o periuţă cu fire moi. Acum este preferabil  să cumpăraţi o perie cu fire sintetice - Nylon, Citron şi alte materiale. Ezitaţi periuţele cu fire naturale, deoarece fiecăre fir natural are un canal care poate colecta bacterii
  • Lungimea periei ar trebui să fie egală cu lăţimea de 2-3 dinţi a copilului
  • Înainte şi după utilizare peria trebuie să fie bine spălată
  • O periuţă de dinţi ar trebui să fie schimbată din timp în timp. Se recomandă schimbarea periuţei la fiecare 3-4 luni, şi imediat după bolile infecţioase.

Tehnica periajului dentar este foarte importantă. Memorizaţi: dacă nu te speli pe dinţi în modul corespunzător, caria este ireversibilă. La urma urmei scopul principal al curăţirii dentare este îndepărtarea resturilor alimentare, plăcii şi bacteriilor dăunătoare, chiar şi de pe suprafeţele cele mai greu accesibile. Dacă nu aveţi o atitudine serioasă faţă de igiena orală, aceste obiective nu vor fi atinse.

Deci, citiţi cu atenţie sfaturile noastre despre tehnica periajului:

  • Pentru început produceţi 10-15 mişcări verticale zdrobitoare pe suprafaţa exterioară a dinţilor de sus în jos pe maxilarul superior, şi apoi de jos în sus pe maxilrul inferior
  • Cu 10-20 mişcări curaţaţi  suprafeţele interioare (limba şi cerul gurii), pentru aceast lucru poziţionaţi capul periei perpendicular dinţilor
  • Curăţaţi suprafeţele mastecătoare a dinţilor, plasând peria orizontal. Faceţi  mişcari înainte-înapoi pe maxilarul  de sus, şi apoi - pe maxilarul de jos.
  • Dupa curaţare clătiţi gura copilului. Apropo, efectuaţi curăţarea dinţilor după, dar nu înainte de masă.
  • În perioada iniţială efectuaţi procedura Dvs. Permiteţi-i copilului să se spele pe dinţi de sinestătător  atunci când veţi fi siguri că el procedează corect. În viitor, încercaţi pe cât e posibil să vă spălaţi pe dinti împreună cu copilul Dvs, pentru a controla procesul, şi dacă este nevoie, să-l ajutaţi.

Ar fi minunat dacă astfel de instruire este realizată de către dentist. Avînd abilităţi relevante specialistul poate convinge cu uşurinţă un copil în necesitatea igienei orale. Medicul arată pacienţilor mici cum  se spală pe dinţi în modul corespunzător. Anume astfel igiena orală se transformă dintr-o procedură plictisitoare într-un joc copilăresc. Dar cel mai curios este faptul că mulţi copii apoi învaţă  părinţii, bunicii şi prietenii cum să se spele pe dinţi  în modul corespunzător.


Acestea şi alte tehnologii cu mare succes sunt utilizate în centrul stomatologic "Denta Vita" care este situat în centrul Chişinăului, unde lucrează medici calificaţi, care îşi îndreaptă întreaga lor experienţa cu ajutorul tehnologiilor moderne către îmbunătăţirea sănătăţii a pacienţilor.