programare
consultaţia specialistului

Noi operăm (chirurgia)

Exrtacţia dentară

Lucrarea artistică a stomatologilor şi tehnologiile moderne  pot face minuni - în prezent indicaţiile pentru extragerea dinţilor a scăzut semnificativ.

Dintele bolnav ar trebui să fie extras în cazul în care:

  • procesul carios a fost complicat de formarea chisturilor, granuloamelor pe rădăcinile dinţilor;
  • procesul patologic a atins nervul trigemen sau mandibular;
  • nu este posibilă  eliminarea inflamaţiei în osul, adică dintele contribuie la dezvoltarea osteomielitei şi parodontitei;
  • dintele este distrus de procesul carios atât încât metodele moderne de restaurare nu-l pot restabili;
  • există un  "dinte de minte" care nu este plăsat drept şi distruge alţi dinţi. Extracţia dintelui este o intervenţie chirurgicală.

Cum este efectuată extracţia dinţilor?

Dintele este fixat ferm cu aparatul ligament în procesul alveolar  şi pentru  eliminarea lui sunt necesare nişte instrumente speciale şi unele aptitudini. Desigur, extracţia dintelui se face cu anestezie locala (indolor).

Înainte de a extrage un dinte trebuie efectuat un rentghen panoramic . Acesta este necesar pentru confirmarea indicaţiilor pentru extracţia dintelui, identificarea  caracteristicilor structurale şi poziţionării rădăcinilor  ale dintelui care necesită extracţia. Acest lucru contribuie  la evitarea complicaţiilor după  intervenţia chirurgicală pentru că extracţia  dintelui nu este întotdeaună la fel de simplă ca  în romanul celebru de M. Twain. Uneori, un dinte are o structură atipică, rădăcinile acestuia  ajung adânc în maxilarul  sau sinusul maxilar. În cazul în care medicul dentist nu este informat  despre aceste caracteristici înainte de a începe  intervenţia chirurgicală, în timpul operaţiei poate apărea sangerare abundentă  sau să se formeze  o fistula în perioada postoperaţională. În cazurile rare, extracţia dentară se realizează sub anestezie generală, cu participarea otorinolaringologului. Din fericire, în mai multe cazuri, extracţia dintelui este realizată fără complicaţii.

Operaţia începe cu o anestezie aprofundată. Apoi medicul deschide gingia, cu aparatul dentar  distruge ligamentele şi ... în general – dintele este eliminat.

Unele afecţiuni, în special, cele inflămătorii, sunt tratate după extracţia dentară cu preparate antibiotice şi medicamentele anti-inflamatorii prescrise de către medic.

Eliminarea dintelui este o intervenţie absolut indoloră, dar după pot apărea dureri neplăcute. Acest lucru este natural, deoarece dintele extras a suferit o presiune enormă şi a fost bine fixat la nivelul maxilar în mod corespunzător. Extracţia dentară nu este posibilă fără  afectarea ţesuturilor în jurul dintelui, provocând durere. La durerea acută sunt folosite preparate analgetice, dar în unele cazuri ajută apă de gură cu soluţii antiflamatoare.

La sfârşitul perioadei de recuperare (de la o săptămână pînă la câteva luni), este necesar să stabiliţi în continuare tactica stomatologică. Căci extracţia  dintelui  încalcă biomecanica masticaţiei şi deteriorizează dinţii rămaşi.

Desigur, alegerea metodei de protezare este determinată în fiecare caz individual.

Implantarea dentară este o modalitate de a înlocui dintele pierdut, care este cu succes practicat în clinica stomatologică "Denta Vita". Dinte implantat reproduce complet biomecanica naturală, are proprietăţi cosmetice excelente.


Acestea şi alte tehnologii cu mare succes sunt utilizate în centrul stomatologic "Denta Vita" care este situat în centrul Chişinăului, unde lucrează medici calificaţi, care îşi îndreaptă întreaga lor experienţa cu ajutorul tehnologiilor moderne către îmbunătăţirea sănătăţii a pacienţilor.