programare
consultaţia specialistului

Noi protezăm

Punţile dentare

Punţile dentare

Unul din tipurile clasice de protezare în cazul pierderii dinţilor este aplicarea punţilor dentare. Puntea este numită astfel deoarece seamănă cu o punte între dinţii vecini şi cei lipsiţi pe care este ataşată.Presiunea aplicată pe proteza, este transmisă pe dinţii vecini , deoarece proteza parcă "atârnă" pe stâlpii de punte. De obicei pe dinţii vecini este necesară aplicarea coroanelor, dar astăzi nu este strict necesară utilizarea lor din cauza protezării pe implanturi dentare.

Selectarea tipului de punte dentară depinde de mulţi factori: locul unde este determinat defectul; caracteristeci ale articulaţiei, starea dintelui şi a ţesutulurilor parodontale, şi aşa mai departe. Uneori factorul decisiv poate fi factorul financiar. Astfel, tehnologiile moderne şi materialele deseori sunt mai scumpe. Si nu pentru că sunt moderne, dar din cauza preţului pe materiale şi pentru efectuarea lucrărilor.

Pentru a instala o punte fixă în varianta clasică sunt efectuate anumite acţiuni:

  • Diagnosticul dentinei pentru selectarea dinţilor şi viitoarei costrucţiei de proteză.
  • Prelucrarea dinţilor de sprijin pentru instalarea  coroanei şi punţii în viitor.
  • Examinarea  amprentei de pe dinţi pentru coroane şi punţi.
  • Măsurarea protezei şi obtinerea amprentei pentru confecţionarea protezei previzorii, alegerea culorii.
  • Pregătirea definitivă şi fixarea protezelor pe dinţii de sprijin.

Aceste proceduri durează cel puţin două vizite. Având în vedere faptul că dinţii de sprijin necesită prelucrarea (şlefuirea), este necesară întărirea dinţilor.Acest lucru este realizat, cu ajutorul  incrustaţiilor. Incrustaţiile reprezintă o copie de cavitate a dintelui, care a fost iniţial confecţionată dintr-o incrustaţie din ceară. Cu ajutorul incrustaţiilor creşte rezistenţa dintelui şi mai sigur se ţine coroana, pe care se consolidează puntea. Cu alte cuvinte, pentru fixarea coroanei este necesară şlefuirea dintelui, dar pentru întărirea dintelui şlefuit necesită depulparea lui şi plombarea cu un material rezistent. Dinţii pot fi păstraţi vii fără eliminarea pulpei? Din păcate, nu întotdeauna. Dar in clinica "Denta Vita" medicii poseda de tehnologii ,care permit in cele mai dese cazuri, păstrarea pulpei dentare(nervului).

Există variante de punte, care sunt fixate pe implanturi dentare - rădăcini artificiale în formă de şuruburi speciali de tehnologii înalte. Ele sunt înşurubate în alveolarul artificial creat de medic a maxilarului în locul fostei rădăcini, şi apoi pe aceste implanturi sunt fixate (înşurubate) coroane şi chiar puntea întreagă. Aceasta variantă este preferată pentru pacienţi cu pierderea semnificativă a şirului dentar.

În cazul în care puntea este instalată corect şi este  îngrijită corect, durabilitatea punţii şi a coroanelor poate depăşi 10 ani. Ortopezii germani, de obicei, spun că durabilitatea este garantată pentru 5 ani, deoarece construcţia nu mai poate îndeplini în mod corespunzător funcţiile sale datorită unor modificări în cavitatea bucală, dar nu modificărilor în proteză.


Acestea şi alte tehnologii cu mare succes sunt utilizate în centrul stomatologic "Denta Vita" care este situat în centrul Chişinăului, unde lucrează medici calificaţi, care îşi îndreaptă întreaga lor experienţa cu ajutorul tehnologiilor moderne către îmbunătăţirea sănătăţii a pacienţilor.