programare
consultaţia specialistului

Noi implantăm

Igiena în implantare

Igiena în implantare video

Îngrijirea orală după implantare.

Implantarea dentară este un proces complicat, in multe etape, care necesită nu o atitudine serioasă a medicul care efectuează  intervenţia chirurgicală, dar şi a pacientului. În scopul de a reduce riscul de complicaţii şi respingerea implantului, şi pentru a maximaliza durabilitatea implantului, este necesar de a respecta prescripţiile medicului, inclusiv şi cele care se referă la igiena orală  după implantare.

Încă la etapa de pregătire este necesar să respectaţi igiena orală, pentru că una din condiţiile necesare pentru protezarea de succes este sterilizarea eficientă a locului de muncă în timpul procedurii de instalarea implantului dentar. Condiţiile sterile pot fi atinse prin păstrarea gingiilor în stare  sănătoasă, şi prin indepărtarea plăcii dentare şi a tartrului.

Înainte de implantare, medicul dentist vă va explica reguli esenţiale de igienă şi igrijire corectă  a cavităţii bucale, precum şi a protezelor temporare şi permanente. Pentru a mări durabilitatea functionării protezelor este foarte importantă lipsa condiţiilor favorabile pentru reproducerea microorganismelor, deaceea împreună cu metode mecanice (curăţîrea suprafeţelor dentare de la piatra şi placa supragingivală, îndepărtarea plăcei dentare de pe dintii naturali sau de pe protezele dentare) este folosită terapia medicamentoasă antimicrobiană, iar în unele cazuri chiar şi tratamentul chirurgical.

În perioada postoperaţională este foarte important să urmăriţi prescrierile medicului curant, să primiţi toate medicamentele prescrise (antibiotice, analgetice…), să respectaţi dieta. Dieta în acest caz, presupune  alimentarea cu produsele moi sau lichide, care nu traumează mucoasa, bogate in substanţe nutritive, vitamine şi microelemente. În această perioadă mucoasa este extrem de vulnerabilă, deaceea  ingrijirea igienică  a protezelor temporare ar trebui să fie efectuată cu o periuţă cu fire moi, curăţarea dinţilor ar trebui să fie precaută, traumatizănd minim suturile, 2 - 3 ori pe zi, clătind cavitatea bucală cu o soluţie antiseptică.

Pentru persoanele care au proteze dentare,  igiena orală este la fel de importantă ca şi pentru o persoană cu dinţi sănătoşi şi naturali. Părţile implantului şi a protezelor care sunt deasupra gingiei trebuie să fiu curăţate de zi cu zi, nu numai în perioada după implantare, dar şi în timpul utilizării construcţiilor, pentru că dacă sunt create condiţii pentru acumularea şi reproducerea microorganismelor, se reduce durabilitatea protezelor şi se traumează dinţii sănătoşi.
Cea mai temeinică ingrijire orală este extrem de importantă dimineaţa şi seara, deoarece noaptea se  reduce secreţia de salivă, deaceea se reduce efectul antibacterian în timpul nopţii. Dieta trebuie să fie respectată toată periodă de tratament şi în termen de două săptămâni după instalarea unei proteze permanente. Zonele care au nevoie de cea mai mare atenţie în timpul curăţirii sunt suprastructura implantului şi suprafaţa protezei adiacentă  la gingii. Curăţirea ar trebui să fie efectuată în faţa unei oglinzi mari şi cu o iluminare bună.

Pentru o curăţire efecientă o să aveţi nevoie de tot felul de accesorii igienice – perie intrdentara, aţă dentară, superflossuri şi dusul bucal. În timpul curăţirii implantelor şi suprafaţei inferioare a protezei ar trebui să utilizaţi aţă dentară sau superflossul în spaţiul între suprastructuri şi în jurul lor şi cu mişcările dintr-o parte în alta să îndepărtaţi placa dentară. Pe aţa dentară poate fi aplicată pasta de dinţi, ceea ce va permite lustruirea  uşoară a suprafeţei construcţiilor dentare.

Suprafaţa de jos a protezei necesită, de asemenea, o ingrijire igienică. Curăţirea suprafeţei de jos a protezei dentare, de asemenea se efectuează cu un FLOSS acoperit cu pasta de dinti. În acest caz,  mişcarile dintr-o parte în alta trebuie să fie îndreptate înainte şi înapoi. Pentru acest scop, puteţi utiliza aţa dentară sau perie interdentară acoperite cu pasta de dinţi. În acest caz, pasta de dinţi are de asemenea un efect protector şi emolient şi contribuie curăţarea efecientă a dinţilor.

Suprafaţă masticatoare, vestibulară şi linguală a protezei dentare nu necesită nici o aptitudine specială. Sunt curăţite de obicei cu o periuţă de dinţi moale în acelaşi mod ca dinţii naturali, cu aplicarea pastei de dinţi.

Dupa curăţirea clătiţi bine gura cu apă sau aplicati dusul bucal. Clătirea sau utilizarea dusului bucal va ajuta la eliminarea bacteriilor şi bucăţilor de alimente care au fost eliminate de pe suprafaţa dentitiei  în procesul curăţirii, dar au rămas în cavitatea bucală.

Igiena corespunzătoare şi aprofundată  zi de zi a cavităţii bucale, va ajuta la prevenirea inflamaţiei în ţesuturile din jurul implantului şi astfel la scăderea osului în jurul lui, şi pentru a evita boli gingivale, ceea ce contribuie fucţionarea protezei pentru o durată de timp mai lungă.


Acestea şi alte tehnologii cu mare succes sunt utilizate în centrul stomatologic "Denta Vita" care este situat în centrul Chişinăului, unde lucrează medici calificaţi, care îşi îndreaptă întreaga lor experienţa cu ajutorul tehnologiilor moderne către îmbunătăţirea sănătăţii a pacienţilor.